+Partners op Twitter

Functioneelontwerpen.nl over: Websites op maat in het watervalmodel


Dit artikel werd reeds gepubliceerd op www.publishr.nl. Omdat ik denk dat het toch nog steeds meerwaarde biedt, herpubliceer ik het op www.functioneelontwerpen.nl en zal ik de serie hier afmaken.

De komende weken wordt in de reeks artikelen ‘Websites op maat in het watervalmodel‘ het proces van het tot stand komen van een website besproken. De reeks artikelen volgt de fasering binnen dit proces. Per fase krijgt u een omschrijving van de acties, de deliverables en de valkuilen die per fase kunt tegenkomen. Het proces is zoals gezegd, gebaseerd op het aloude watervalmodel: wellicht een beetje stoffig, maar mits goed uitgevoerd en enigzins aangepast, een zeer krachtig en nog steeds veel toegepast model. Ondanks nieuwe methoden zoals Scrum, Agile Development en andere nieuwe projectmanagementmethodieken en ontwikkelprocessen doorstaat dit model de tand des tijds. In de komende artikelen wordt uitgelegd waarom.

Proces

Omdat overal geldt: “Divide and Conquer” is het proces als volgt verdeeld:

 • Analysefase
 • Ontwerpfase:
  • Functioneel Ontwerp
  • Technisch Ontwerp
  • Grafisch Ontwerp
 • Bouwfase
 • Kwaliteitfase
 • Acceptatiefase
 • Lanceerfase

In elk artikel wordt op een van de (sub)- fases in detail ingegaan. Een toevoeging op bovenstaand proces: we spreken over het ontwikkelen van een website of webapplicatie op maat voor de klant (al dan niet gebruikmakend van bestaande componenten). Dus niet de implementatie van een standaard pakket met standaard template of de invoering van een SAP-project. Ik durf te beweren dat voor projecten van ongeveer 10.000 tot 500.000 euro het watervalmodel een uitstekend model is om te hanteren binnen de ontwikkeling.

Uitvoering

De laatste jaren is er flink tegen het watervalmodel aangeschopt omdat het te star zou zijn, projecten niet op tijd opgeleverd zouden worden of uit het budget zou lopen of dat het eindproduct niet voldoet aan de gestelde wensen vooraf. Allemaal prima overkomelijke problemen, mits goed uitgevoerd. De uitvoering mag echt niet meer een probleem zijn, het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, het idee van een website is nagenoeg uitgekristalliseerd, er ontstaan steeds meer standaarden. Het bouwen van een site is dan ook gewoon een vak dat geleerd kan worden en wordt uitgeoefend door vele professionele bureaus.

De grootste voordelen van het watervalmodel zijn toch wel:

 • Kosten vooraf bekend
 • Planning vooraf bekend
 • Resultaat vooraf bekend

Ik nodig u uit om deze reeks artikelen de komende tijd te volgen, en stel natuurlijk prijs op uw mening.  Stay tuned !

3 Responses to Functioneelontwerpen.nl over: Websites op maat in het watervalmodel

 1. Pingback: Functioneelontwerpen.nl over Watervalmodel: Ontwerpfase | Functioneel Ontwerpen

 2. Theo says:

  Ik hoop dat je blijft doorschrijven. Helder, duidelijk en goed opgebouwd. Ben sinds enkele dagen aan de bak met een migratieproject (ben geen it’er) en dit is een verhelderend stukje content. Ik leer hier veel van.

 3. Dag Theo, graag gedaan! Dank je wel voor je reactie en complimenten. Mocht je specifieke vragen hebben kun je me altijd mailen op bart@lelia.nl. Bij een migratieproject gelden namelijk net weer enkele uitzonderingen t.o.v. het vanaf scratch realiseren van een website of applicatie.

  Groeten Bart

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>