+Partners op Twitter

Functioneel ontwerpen 2.0


Het is even stil geweest, maar bij deze een update! Sinds 2009 heeft de site stilgelegen maar de komende tijd zal ik mij weer gaan inspannen om artikelen te posten over vragen en zaken die spelen omtrent het opstellen van een functioneel ontwerp. Wellicht vragen jullie je af waarom het zo lang is stil gebleven maar dit komt omdat ik vorig jaar heb besloten om als freelancer aan de slag te gaan, en ik ben druk bezig geweest om hiervoor allerlei zaken te regelen. Momenteel ben ik bij een internationale klant (beursgenoteerde organisatie)  aan het werk waarbij mijn werk wederom voor een groot deel bestaat uit: jawel, het opstellen van functionele ontwerpen!

Hierbij loop ik steeds weer tegen zaken aan die ik graag deel met de rest van de wereld, omdat ik nog steeds overtuigd ben van het principe: een goed functioneel ontwerp ontzorgt! Naast de artikelen over functionele ontwerpen zal ik ook wat meer focussen op het proces van het totstand komen van een website. Daarover publiceerde ik reeds in 2009 een serie artikelen op Publishr maar ik ben van plan om deze serie op functioneelontwerpen.nl voort te zetten en uit te bouwen.

Mochten jullie naar aanleiding van deze post vragen hebben, of mij vragen willen stellen over het maken van functionele ontwerpen, dan ontvang ik deze graag!

Tot snel…

3 Responses to Functioneel ontwerpen 2.0

 1. Maarten says:

  Goede zet Bart! Ben benieuwd naar de nieuwe artikelen. Succes!

 2. joop van der schaaf says:

  Bart,
  Ik zoek een template voor een FO; het gaat om een procesondersteunend systeem gebaseerd op standaardsoftware.
  Procesbeschrijvingen zijn gemaakt door eindgebruikers, functionaliteiten zijn dus beschreven, volgende stap is het FO. Is er ergens een stramien?

  groeten

  Joop van der Schaaf

 3. Hoi Joop, vergeef mij mijn late reactie, hij was blijven hangen in de spamchecker van WordPress ;) Bij deze dus alsnog toegelaten.

  Het opstellen van een FO is vaak een stukje maatwerk omdat je hierin beschrijft /aansluit op de werkprocessen binnen een systeem/bedrijf. Een FO zal er dus heel vaak anders uitzien omdat processen nu eenmaal zo verschillend zijn. Je geeft het zelf al een beetje aan : het is een procesondersteunend systeem (wel gebaseerd op standaard software (en dat maakt het weer iets makkelijker gelukkig). Eigenlijk heb je dus al een groot deel van het FO beschreven! Wat er verder in het FO zou moeten komen te staan is nu een beetje een gok, het wordt me bv niet helemaal duidelijk of het om een webapplicatie gaat, of om een stuk software dat niet in contact staat met internet. Afhankelijk van deze condities geef je het FO een andere invulling. Natuurlijk zijn er wel basis elementen die terugkeren in elk FO, daarvan zou ik een template kunnen maken, maar ik heb deze niet op de plank liggen. Mocht je hulp nodig hebben, dan kun je altijd contact met mij opnemen via de contactpagina of op bart.lelieveld@lelia.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>