+Partners op Twitter

Functioneel ontwerp: Overeenkomst tussen klant en leverancier


Naast het resultaat van interviews, grondige analyse, common sense gecombineerd met best practices is een functioneel ontwerp ook een overeenkomst tussen web-bouwer en klant.

Het komt nog vaak voor dat er projecten worden gedaan zonder dat er over het gewenste eindresultaat iets over wordt vastgelegd. Een discussie of hetgeen is opgeleverd wat is afgesproken wordt achteraf dan wel erg moeilijk. Vaak komen er achteraf nog ontzettend veel wensen en aanpasingen naar boven die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Deze wensen worden dan in nieuwe releases gegoten en voordat je het weet zit je aan versie 3.8 van een net opgeleverde applicatie, met een flink stuk meerwerk waarvan je het gevoel hebt dat dit toch gewoon al in de applicatie had moeten zitten toen deze werd gemaakt.

Zonde!

Ik vind het dan ook persoonlijk geen goed idee (behalve voor zeer eenvoudige websites ) om maar met bouwen aan de slag te gaan en dan tijdens de bouw te vertrouwen op voortschrijdend inzicht.  Daarom pleit ik ook altijd om van te voren vast te leggen wat je als klant kunt verwachten van een webbouwer zodat je weet wat je krijgt voor je zuurverdiende centen! En hier geldt ook weer: hoe gedetailleerder hoe beter.  Je wil namelijk van te voren weten wie er verantwoordelijk is voor de invoer van de content, het overnemen van die ene oude database die steeds in alle gesprekken is langsgekomen, of dat je nieuwe website wel gaat werken in Chrome , of (natuurlijk volledig afhankelijk van je doelgroep) , misschien is het nodig dat jouw website nog wel werkt in Internet Explorer 6.0.

Met andere woorden, doe je huiswerk voordat je een website laat bouwen of met een bouwer in zee gaat. Kun je dit niet zelf, neem dan iemand in de arm die je kan adviseren hierin. Let wel: Een goede website bouwer zal je altijd adviseren om een en ander vooraf vast te leggen, zeker als van hen verwacht wordt dat een maatwerk-opdracht fixed price uitgevoerd gaat worden. Het functioneel ontwerp wordt daarmee een overeenkomst, waarin tot (in redelijkheid) in detail benoemd staat wat je voor je investering kunt verwachten! Wel zo fijn..

 

 

One Response to Functioneel ontwerp: Overeenkomst tussen klant en leverancier

  1. Pingback: Functioneel ontwerp, voor watervalmodel en Scrumm | Functioneel Ontwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>